Close

Plaatselijke cultuur

In Merksplas hebben we het gevangenismuseum in de kelder van de kapel op de kolonie. In de grote boerderij op de kolonie wordt er een uiteenzetting gegeven van de kolonieën in Nederland en België. Tijdens de zomermaanden worden er verschillende evenementen georganiseerd in het dorp.

In de naburige dorpen zijn er  markten.  Wil je een nog werkende windmolen bezoeken? Of wandelen in een straat met huisnummers van 2 landen?

Wie wat verder wil rijden, kan naar de provinciale steden voor een citytrip of zoekt Belgische, Nederlandse of Duitse cultuur en geschiedenis op. Voor ieder wat wils.

Gevangenismuseum Kolonie Merksplas

3 km

Het Gevangenismuseum bevindt zich in de kelder van de landloperskapel.
De Landloperskapel is een beschermd monument. Uniek aan deze kapel is de bijzondere glaspartij in het dak.

Meer info »
Merksplas Kolonie

3 km

In 2017 opende het gloednieuwe Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 in de varkenstal van De Grote Hoeve. Het bezoekerscentrum vertelt het verhaal van Wortel- en Merksplas-Kolonie. Wandel op eigen tempo doorheen deze voormalige Varkensstal van de Grote Hoeve in Merksplas. Bekijk de geanimeerde film over het ontstaan van de Koloniën van Weldadigheid, ontdek de persoonlijke verhalen van de landlopers die hier ooit verbleven of vlieg virtueel over Kolonie 5-7!  Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 is gratis toegankelijk. 

Meer info »
Pannenhuis - Merksplas

2km

Op de Romeinse wandeling in Merksplas kun je het oudste gebouw van het dorp zien. Het pannenhuis was een voormalige afspanning/brouwerij zogenaamd “De Zwaan”, in 1654 opgetrokken aan één der oude verbindingswegen Antwerpen-Keulen nabij een wad in de Mark. Hier werden de postkoetsen geholpen bij het passeren van de doorwaadbare rivier -de Mark-. Er was toen immers nog geen brug. Teloorgang van oorspronkelijke functie door verlegging hoofdbaan Merksplas-Hoogstraten sedertdien boerderij. De huidige bewoner restaureerde het hele gebouw zodat nu de afspanning weer herkenbaar is. 

Meer info »
Molen Arbeid Adelt Weelde - Ravels

9km

De molen “Arbeid Adelt” staat op de lijst beschermde monumenten en is vrij toegankelijk elke zondagvoormiddag van 09.00 tot 12.30 uur en elke donderdagavond (uitgezonderd in januari en februari) van 18.30 tot 21.30 uur.

Hier wordt al enkele jaren graan gemalen. Het graan wordt gebruikt door een plaatselijke bakker. Er is ook een bier op de markt,gemaakt met gerst, tarwe, rogge en haver die in de molen worden gemalen. 

Meer info »
Nationaal museum van de speelkaart

<  10 km

Het museum beschikt over de belangrijkste verzameling speelkaarten uit Turnhout en de historische Nederlanden. De oudste originele stukken dateren van het begin van de 16de eeuw, maar de klemtoon ligt op de industriële periode (18de eeuw tot nu).
Dat is de periode waarin de Turnhoutse kaartenmakers furore maakten. Omdat het grootste deel van hun kaartspellen voor export was bestemd, is meteen de hele wereld in het museum aanwezig.

Meer info »
Begijnhof museum Turnhout

8km

Het verhaal van honderden religieuze vrouwen vertellen, lijkt bijna onmogelijk. Toch is het dat verhaal dat het Begijnhofmuseum tot leven probeert te wekken. Op het begijnhof van Turnhout hebben tussen +/- 1300 en 2002 begijnen gewoond. Sinds 1998 staat de site op de lijst van het UNESCO cultureel werelderfgoed. Combineer je bezoek met; 

Meduceum — Het Meduceum geeft een boeiend overzicht van de evolutie in de verpleeg- en geneeskunde in Turnhout.
Natuurpunt Museum — Het dieren- en plantenrijk vormt een onuitputtelijke bron van inspiratie voor de medewerkers van het Natuurpunt Museum.
Taxandriamuseum — De geschiedenis van Turnhout en de Antwerpse Kempen brengen: dat is wat het Taxandriamuseum al sinds 1906 doet. Het museum heeft de naam ‘Taxandria’ –  zoals de Romeinen de streek in de eerste eeuw na Christus benoemden –  niet voor niets gekregen.

Meer info »
Onbegrensde grenzen wandeling Baarle Hertog Nassau

12km

De onbegrensde grenzenwandeling neemt u mee door de dorpskern van Baarle. U wandelt langs bijzondere historische plekjes en steekt diverse malen de grens over. De huisnummers laten u zien of u in België of in Nederland wandelt.

Baarle biedt tal van activiteiten voor een gezellig dagje uit. Zo kunt u hier heerlijk winkelen in de gezellige winkelstraten. Van chique modezaak tot trendy schoenenwinkel, Baarle biedt voor ieder wat wils. Zelfs op zondag zijn de winkels open!

Meer info »

Reserveer nu

Bekijk de beschikbaarheid en reserveer onmiddellijk!